En aning fakta om olika typer av alto högtryckstvätt

För samt främst måste vi definiera vad en alto högtryckstvätt minsann är. Alla vet egentligen vad en högtryckstvätt är för något, men vad betyder då alto högtryckstvätt? Det handlar egentligen bara om en tautologi, alternativt ’tårta på tårta’. Ordet “altus” på latin betyder just “hög”, samt på alla latinska tungomål; spanska, portugisiska, italienska, etc. så betyder ordagrant ordet “alto” exakt “hög”.

En alto högtryckstvätt är nämligen en hög högtryckstvätt, med andra ord ett sätt att marknadsföra med ett en aning hippare namn. Det som är enormt fängslande är att nästan alla nya högtryckstvättar har något som refererar till “alto” i sitt namn samt det har till samt med skapats ett totalt segment på marknaden som kallas för exakt alto hötryckstvättar. Vi har nu definierat vad en alto högtryckstvätt är för något.

Den första högtryckstvätten, som då bara kallades för högtryckstvätt samt inte alto eller något övrigt, uppfanns 1950 av tysken Alfred Kärcher, som sedan grundade företaget Alfred Kärcher GmbH & Co KG. Det har till och med kommit så långt att Alfred Kärcher gett namn till ett verb samt ett substantiv; på tyska betyder “kärchern” att feja med högtryckstvätt, samt på franska betyder “le kärcher” minsann högtryckstvätt.

Vad kan då en alto högtryckstvätt användas till?

Nästan alla har vi egentligen en högtryckstvätt hemma, den är ju liksom enormt användbar till det mesta; man kan genomföra fasadtvätt, altantvätt samt rör- och avloppstvätt. Sedan är det i själva verket blott fantasin som lämnar till andra användningar, exempelvis tvätta bilen, båten, rengöra stuprör samt till samt med vattna gräsmattan på sommaren.

Högtryckstvätten kan framgångsrikt användas när man rengör alger, lavar, mossa samt mögel i de utomhusutrymmen där angrepp av dem händer. Man skall dock akta sig för att använda högtryckstvätten vid rengöring i andra utrymmen, art i källare, badrum och andra miljöer med bristfällig dränage och direkt exponering mot betong då det minsann kan förvärra situationen.

Det finns ett par huvudtyper av högtryckstvättar på marknaden, kall- samt varmvattenbaserad. De har bägge för- samt nackdelar i sin funktion. De kallvattenbaserade högtryckstvättarna har fördelen att de förbrukar mindre energi då de inte har behov av uppvärmning vilket är fallet med de varmvattenbaserade högtryckstvättarna. Å andra sidan har dessa nackdelen att de inte är lika effektiva i många fall för att fixa opp ingrodd lort ochfett. De varmvattenbaserade högtryckstvättarna har fördelen att de använder sig av ånga alternativt mycket hett vatten vilket möjliggör att de kan lösa och oljor och ingrodd lort, men å andra sidan använder de sig mestadels av antingen diesel alternativt ström för att upphetta upp vattnet samt de slösar alltså mycket energi, vilket i många fall är dessvärre är överflödigt.

Hur som helst så sparar högtryckstvättar generellt vattenförbrukningen. Undersökningar har visat att bruk av en alto högtryckstvätt för genomsnittlig rengöring i en svensk familj, det vill säga av, bilen, båten, fasaden och terrassen, kan behålla opp till 80 % av vattenförbrukning i affär till en vanlig vattenslang och detta, i slutändan, vid vanlig användning, sparar inte blott på miljön utan även i plånboken, vilket är något som ingen har något emot.