Förslag om grön mossa

Nu är vi mitt uppe i sommaren och gräsmattesäsongen har dragit verksam med det ständiga kriget mot grön mossa. Så lagom till semestern så kan man anträda sätta verksam samt försöka få bort mossan från gräsmattan om man väljer att stanna hemma. Det finns men ett par tips, kanske inte till den här sommaren, men antagligen till nästkommande, för tro mig, mossan kommer med all säkerhet att återkomma nästa år också. Och ha tålamod, också om du kan börja allaredan nu så kommer det ta tid att få synliga resultat.

Det finns tre gyllene variabler när det gäller den perfekta, mossfria gräsmattan: rätt mängd vatten, rätt antal gödsel samt rätt klippning. Vi går igenom alla tre och avslutar med en konklusion.

Rätt antal vatten

Det handlar i själva verket inte om vad mossa diggar utan vad som gör att gräset växer bra. Nyckeln till en perfekt gräsmatta är inte att bekämpa mossa samt ogräs utan framför att få gräset att expandera bra då det tränger dän ogräset och mossan. Fukta alltså passande mycket med jämna gap så den håller en kontant vattenstånd. Var tredje dag normalt samt varannan dag när det är riktigt varmt. Se till att vattna på kvällen då vattnet då inte dunstar bort utan går ned i jorden.

Rätt mängd med gödsel

Som i ett led för att få gräset att växa spänstigare samt bättre skall man gödsla gräsmattan med plan gap. Det bästa är att gödsla samtidigt som man vattnar då gödseln har bäst effekt då den sjunker ner i gräsmattan samt med assistans av vattnet så sköljs den givetvis ner i gräsmattan.

Rätt klippning

Det unikum svenska ordet “lagom” kommer in perfekt här. Klipp lagom ofta samt klipp lagom högt. Det är enkel att klippa för ofta samt för lågt, då kommer gräset inte ges möjlighet att växa ut sig samt resultatet blir att mossa kan ta sig in i gräsmattan samt ta plats från gräset. Kom ihåg att nyckeln är att gräset tar opp allt plats samt energi i gräsmattan så ogräs och mossa inte får plats.

Om problemet är allvarligare kan man begagna sig av lite andra enkla trick för att bli kvitt mossan. Mossa växer som bäst när pH sjunker under 5.5 och en normal gräsmatta ska helst hålla 6.5 till 7.0. Det finns givetvis en mängd med olika mossmedel art Mossa GTI samt övrigt, dessa fungerar bra, men kostar också en del. I min egen mening är det bästa att sprida på kalk med plan mellanrum då det neutraliserar pH samt inte ger källa till några utsläpp.

Man skall oxå vara försiktig med att låta mossor växa sig i närheten av huset då de kan bliva som en påväxt på huset. Om mossa växer upp på husets betong alternativt bas så ska man genomföra en enklare sanering igenom att helt lätt borttaga mossan med en kratta eller med händerna. För att motverka att grön mossa växer där igen kan man lägga på lite kalk som, som sagt, neutraliserar pH-värdet samt skapar en ohyfsad miljö för mossan att expandera i.