Luktar det mögel i badrummet?


Klicka på bilden för mer info

Mögellukten; många har vi egentligen känt den, en påträngande, inte så angenäm odör i duschrummet. Det jag minns bäst är en likelse med grimas gymnastikpåse när jag glömde hänga opp handduken och den fick “lagra sig” över natten. Dagen efter var som “dagen efter” nu när man är vuxen, man känner till att det kommer förr eller senare, det går liksom inte att undvika det, samt ju längre tid som går ju värre är det.

Det behöver men inte alltid vara en glömd handduk som luktar så speciellt, det kan vara början, eller kanske i värsta fall kulmen, på ett mögelangrepp i badrummet. Något som kan ha otrevliga och dyrakonsekvenser.

Hurdan kan man få bort mögellukt ur sitt badrum?

Det första som man bör göra är att prova finna källan till odören. Har man tur så kan det bara vara en badhandduk eller dylikt som inte torkat tillräckligt och som börjar komma till liv, det vill anföra, påbörjat expansion av mögelsvampar.

Om man inte kan utesluta, alternativt härleda, odören till något enkelt som en handduk så bör man ta det vidare till nästa grad samt avsyna om det finns några fuktansamlingar någonstans i badrummet då det är en potentiell källa för mögellukt.

Det är lätt att känna igen mögel om det är synligt, så sök efter ludna fläckar i badrummet, de behöver nödvändigtvis inte vara gröna som många antar, utan kan även vara vita, bruna eller svarta samt minsann andra kulörer också.

Om detta inte ger resultat, det bör inte ta mer än någon timme att genomföra denna genomsökning, så bör man kontakta en expert. Det största företaget på området i Sverige är Anticimex samt de kan genomföra allt som behövs för att bekämpa mögellukt. Dessa experter tar bort mögel, för mögelsanering och sedan luktsanering så att alla spår av möglet går bort.

Det är angeläget att man inte faller i fällan som många faller i när det innefattar mögellukt i badrummet; man kan inte bekämpa mögellukt med annorlunda typer av luftfräschare, man måste gå till oduglig med problemet för att undvika allvarligare problem i framtiden.

Man skall inte heller undervärdera de hälsorisker som mögellukt kan innebära. Man skall inte inbilla sig att mögellukt enbart är något som doftar dåligt, det funkar en aning som brand; “ingen os utan eld”, fast med mögel “ingen mögellukt utan mögel”. En uppsjö plugg från svenska universitet och oxå privata firmor i branschen har visat att mögel producerar toxiner som i längden kan ge vara en källa till allergier och till samt med cancer.

Att rengöra mögel är att tidskrävande jobb och funkar typ när en vanlig prästost har fått ett mögelangrepp. Det går att rädda delar av osten, eller huset, som har blivit angripen, men man måste karva bort del för del och man känner till aldrig hur mycket som har blivit angripet förrän man har fått bort allt.

Och när saneringen är avklarad så tittar på man plötsligt att det är rätt mycket som försvunnit sedan man började. Skillnaden emellan ett mögelangrepp på en prästost samt en villa är att när man sanerar och har fått dän den mögellukt som fanns i huset så måste man till skillnaden från osten ersätta de delar man har tagit bort, vilket i värsta fall kan anföra till total ombyggnad av en villa.