Vanlig fasadtvätt

Om man äger ett hus alternativt en byggnad så måste man förr alternativt senare fullborda en fasadtvätt. Avhängigt på situationen samt hur gammal konstruktionen är måste det genomföras ganska ofta. Huvudsaken är att det måste göras oavsett om man vill det alternativt inte. Många, framför allt privatpersoner såsom villaägare, verkar inte riktigt begripa att man måste göra en fasadtvätt alltemellanåt. Oxå om de tvättar bilen en gång i veckan så bryr de sig inte om huset. AffärsverksamheterBolag brukar vara bättre, denna del brukar ingå i underhållsavtal som de flesta har med entreprenörföretag som i sin tur absolut vet vikten av fasadtvätt för att bibehålla värdet på fastigheten.

Vad är det som gör att man bör tvätta sin framsida då och då? Den flest självklara anledningen är att huset blir smutsigt av föroreningar och vanligt smuts. Tänk dej att du lämnar din automobil framför garaget dag samt natt i blåst och rusk, den kommer garanterat att bliva skitig, det är ungefär samma sak med ett hus. Men det finns dessvärre två problem som är en aning mer allvarliga. Det kan handla om många annorlunda typer av anfall och påväxt. Det vanligaste som de flesta har en aning av på sina hus är alger, sedan kommer mossa samt lavar, samt till slut mögel samt hussvamp.

Lavar är egentligen ofarliga för en byggnad. Det kan se en aning kaskigt ut med en massa lavar på fasaderna, men det är inte farligt. Lavar är en naturlig tecken på att luften i dess omgivning är väldigt ren då lavar snabbt dör ut när de utsätts för luftföroreningar.

Alger är inte heller så farliga i sig, de uppstår när en area lider av konstant väta och inte hinner torka upp, då börjar alger växa samt sprida sig på fasaden. Mossa fungerar på samma sätt, det växer där det är fuktigt, kyligt och mörkt, helst kring utrymme under hus, bas och andra ytor av betong som har dålig dränage. Mossa är inte heller så farligt i sig då det blott växer och inte i sig för någon skada. Problemet är att både alger samt mossa är något av en “inkörsport” till allvarligare bekymmer, som mögel samt hussvamp. Mögel samt hussvamp är riktigt allvarliga bekymmer på villor som är byggda av trä. Mögel och hussvamp tränger in i träet och ger upphov till bland övrigt röta.

Det bästa sättet att undvika alla dessa bekymmer, som separat kan ge upphov till stora kostnader i upprustning samt sanering, är preventivt arbete. Ta en dag på våren och en dag på hösten för att “pyssla om” ditt hus. Dra på dig ett regnställ och regnstövlar, ta en vattenslang, stege, en spann med vatten samt Yes samt gör det förljande:

– Skölj av hela fasaden med vattenslangen, inte högtryckstvätten, då denna kan göra att vatten tränger in i väggarna samt ger källa till ovannämnd bekymmer.
– Häll på diskmedelsblandningen med en tvättsvamp, av samma typ som man använder till bilen exempelvis
– Borsta ytan med diskmedelsblandningen och skölj slutligen av diskmedlet.

När det innefattar fasadtvätt ska man alltid gno av fasaden i sektioner, inte allt genast, samt spola av diskmedlet nerifrån samt opp för att undvika ränder på fasaden.