Varför köper alla högtryckstvätt?


Klicka på bilden för mer info

I Sverige har marknaden för högtryckstvätt ökat explosionsartat de senaste tio åren. När jag var liten var det bara större affärsverksamheter samt professionella som använde sig av högtryckstvättar. När min fader bad mig att tvätta bilen, ett, enligt mig, välbetalt arbete, som betalade motsvarande tio kronor i dagens valuta, så var det tvättsvamp och spann. Omsider inhandlades samt installerades en vattenslang som givetvis förenklade markant denna tvättprocess.

Jag visste minsann tidigt vad en högtryckstvätt var för något, mina föräldrar ägde vid tillfället ett maskinuthyrningsföretag, och de hade alltså en underhållslokal för dessa maskiner till vilken de tidigt köpte en högtryckstvätt för att rengöra dessa maskiner. Om jag inte minns fel så var den första av märket Nilfisk, dansk kvalitet, samt fasligt dyr. Om jag inte är fel så kostade den motsvarande 20000 kronor i dagens penningvärde.

Det var en krävande apparatur som var klumpig att flytta, den stod mest i ett hörn precis vid ingången och sen kopplade man till en lång slang med munstycke som sedan drogs ut utanför lokalen där maskinen sedan tvättades av. Effekten var inte den högsta och sanningen är att vilken annan nyare form, typ KEW, Kärcher eller Bosch, har mycket bättre effekt än denna gamla relik.

Så varför har så många börjat köpa högtryckstvätt på senaste tid?

Jag skulle säga att det beror på tre faktorer i grund och oduglig:
1. Effektiviteten på högtryckstvättar har ökat markant de senaste åren, de är mycket starkare och mycket mindre idag än när jag var liten
2. Prismässigt så kan man anskaffa en bra högtryckstvätt med alla sina tillbehöver för blott ett eller två tusen. Man kan till samt med få tag på en hobbymodell för ett par hundra kronor idag.
3. Gemeneman har totalt enkelt blivit mer kräsen med hurdan han spenderar sin fritid. Varför spendera en timme på att handskrubba rent bilen när man för två tusen kan anskaffa en apparat som gör det genomförbart att tvätta av bilen på en fjärdedel.

För att inte tala om hur många andra saker som den kan användas till. Senaste trenden (läs senaste 10-15 åren) att alla husägare har byggt en enorm altan på baksidan har bildat ett stort behov för rengöring, och då är det antingen för hand eller med högtryckstvätt. Högtryckstvätten kan även användas för att göra rent fasaden på huset, gallra takrännorna och mycket mer.

Det endaste man bör tänka på när man handlar en högtryckstvätt är kostnaden för att använda den. För elkostnaden kommer skillnaden antagligen inte att vara alltför stor mellan de annorlunda modeller, utan det är framför när det gäller reservdelar som man bör vara aktsam. Somliga billigare högtryckstvättar kan ha betydande reservdelar som kostar mer att byta ut än att anskaffa en ny, vilket i längden kan bli kostsamt. Dessa billigare varianter har också givetvis större risk att faktiskt gå sönder, varför slutkostnaden potentiellt sett kan komma att öka markant.

Sammanfattningsvis kan jag säga att det är absolut värt att köpa en högtryckstvätt om man är husägare, då den kommer att kunna användas till mycket, men var försiktig med de bestämt billigaste alternativen då de potentiellt kan bliva dyra i slutändan.