Warning: Error while sending QUERY packet. PID=16511 in /home/hostande/public_html/katjonen.com/wp-includes/wp-db.php on line 2007
Om du drabbats av mögel i badrummet så är det viktigt att vidta åtgärder - katjonen

Om du drabbats av mögel i badrummet så är det viktigt att vidta åtgärder

Ett mycket typiskt besvär som människor kan råka ut för i sina hem är mögel i badrummet. Det har att göra med att badrum är en av de definitivt bästa platserna för mögel samt övrig mikrobiell påväxt att leva och växa sig stora. I ett vanligt badrum finns det ofta gott om skrymslen och vrår, mellan fogarna, under badkaret, i duschens hörn. Listan kan göras lång.

Badrum är därtill vanligtvis varma och fuktiga, då de används just för att njuta av varma duschar samt bad. Mögel trivs utmärkt i en miljö där det finns fukt. Sist men inte minst finns det också gott om mat för möglet i ett vanligt badrum, nämligen gamla tvålrester och hudavlagringar som fastnat i de ovan nämnda skrymslena samt vrårna.

Ofta uppträder mögel till en början som en illa lukt. Det luktar unket och förkastligt. Det kan uppstå innan möglet rentav blir synligen ordentligt upptäckbart. Den dåliga lukten utgörs av lättflyktiga organiska gaser som mögelsvampen släpper ifrån sig.

Ifall en miljö är fuktig under en längre tid kommer möglet få lättare att växa. Det kan hända ifall man har ett undermåligt ventilerat badrum och inte har för vana att öppna fönster och dörrar samt lufta efter att man har tagit en dusch alternativt ett bad. Imma och fukt blir då kvar och försvinner sakta.

Om man dessutom har små sprickor – de behöver inte ens vara synliga för blotta ögat – i badrummets kakel eller fogar så kan det resultera i att fukt och mögel kryper in innanför kaklet. Det behöver då inte synas det minsta lilla på väggen och man kan rengöra hur mycket man vill, för när man väl tar bort kaklet kommer det vara en fullständig koloni mögel där innanför.

Hur ska man då få bukt på sitt mögelproblem i badrummet? Det första man ska uträtta är att undersöka var möglet finns. Ifall man misstänker att man har fått mögel i sitt hus så kan man ta assistans av en mögeltekniker som har en tränad mögelhund. Denna hund är specialist på att reagera och markera på lukt som kommer från mögel.

För att bli av med möglet och framför allt mögelsporer som kan vara direkt hälsovådliga så rekommenderas det att man avlägsnar allt befintligt angripet material och ersätter det. Det är då viktigt att man inte lämnar kvar byggmaterial där det blir fuktigt då det i sig minsann inte är helt sällan förekommande anledning till mögel.

Om man inte kan eller vill ta bort det angripna materialet kan det räcka med att man rengör med mögeldödande medel. Är det föga mögel, utan endast några svart prickar i fogarna kan man använda sig av tvättmedel, diskmedel alternativt något annat rengöringsmedel för att avlägsna möglet. Därefter tar man och torkar av kaklet med ättika. Dessa metoder tar dock bara död på mögelsvampen, det tar inte bort de hälsofarliga sporerna. Stundvis är dessutom fläckarna oerhört besvärliga att få bort.

Oavsett om man har mycket eller lite mögel i sitt badrum när man upptäcker det är det angeläget att se över orsakerna samt eliminera risken för att få mögel återigen. Det ska finnas bra ventilation i badrummet. Det måste även vara fräscht och städas frekvent, i samtliga skrymslen och vrår så att möglet inte kan ges grepp igen. Man lägger på Tvärstopp alternativt Fulstopp som skyddar framåt i tiden. Det gäller alltså att hålla det rent samt torrt för att slippa mögel i badrum.