Att måla hus – saker att tänka på

Att måla hus är inte alltid världens enklaste sak, trots vad reklamerna antyder. Det är några saker man ska tänka på när man inser att det är läge att måla om huset, igen. Valet av inte endast färg utan framför allt färgkvalitet är givetvis det viktigaste. Lägg därtill hur man målar samt förarbete, så blir husmålningen inte något man genomför i en handvändning. Men ifall man till det lägger till hur fantastiskt vackert ett nymålat hus blir, så är det nästan jämt värt mödan.

Färg till fasadmålning består av två saker, pigment och bindemedel. Bindemedlet kan antingen vara linolja, alkydolja eller vatten. Pigmentet å sin sida är antingen naturligt alternativt syntetiskt framställda.

Färgburkarna innehåller också tillsatser, så som gift mot mögel, dels därför att undvika mögel i färgburken, dels därför att undvika det på den målade fasaden. Tidigare var det mycket vanligt med giftmängder i färgen, men efter strängare regler har det lett till att färgen har blivit relativt giftfri.

Giftfri färg är mycket lovvärt, men dessvärre leder det vanligen till att svartmögel och alger så småningom ges grepp i fasaden som får de karakteristiska svarta små prickarna. Det kan framträda efter enbart ett par månader efter att man har målat huset. För att bli fri från algerna och möglet får man då lov att rengöra med algtvättmedel, vilket i sin tur eventuellt inte alla gånger är bra för miljön det heller. I skrivande stund finns ingenting bättre alternativ och väntan på en giftfri, mögelavstötande färg är stor.

Idag har man endast 2 möjligheter, spruta på Tvärstopp
utanpå färgen för ett skydd upp till 10 år alternativt Fulstopp
för ett skydd upp mot 4-5 år.

Vad bör man nyttja för bindemedel då? Olje- eller vattenbaserat? Oljefärger, som innehåller exempelvis alkyd- eller linolja anses ha mycket bra förmåga att tränga in i träet och ger då ett bra skydd mot vatten och fukt. De ger dessutom fasaden en blank yta. Vattenbaserade färger kallas för slamfärger och i den gruppen ingår t.e.x. Falu rödfärg. De är inte vattenprotektiva överhuvudtaget, men å andra sidan är de helt öppna för eftertork. En fasad målad med slamfärg erhåller en glanslös yta.

Även förarbetet varierar mellan olika typer av färgval, dock inte i så stor grad. I stort sett eftersöker man att få undan all onödig färg som annars kan flagna när man har målat. När det handlar om att måla hus med både olje färger innebär förarbetet att man skrapar bort färgflagorna med valfri variant av skrapa – det finns en mängd annorlunda på marknaden, allt från billiga enkla trekantsskrapor till avancerade med hårdeggsblad som man kan byta ut. Har man slamfärg så räcker det med att borsta fasaden med en robust stålborste för att få bort överflödig färg.

Vart femtionde år behöver man också göra en mer heltäckande fasadrengöring, nästan som en renovering av husets kulör. Då tar man bort all färg ner till träet med hjälp av värmepistol samt skrapa.

När man har lyckats utse färg samt skrapat rent huset så är det endast att sätta igång med det roliga – att måla. Det är bra att tänka på att ha bra penslar när man ska måla större ytor, den pensel som är dyrast i affären kan mycket väl vara billigast i längden! En av de viktigaste sakerna att tänka på innan man ställer sig och börjar måla hej vilt är att känna till i vilken ordning man ska måla allt, ha en bra arbetsorganisering helt enkelt. Vart bör man börja? Bör hela huset målas om i år, eller eventuellt halva nästa år? Vilka fasader bör i så fall målas i år?

Bör man penselmåla alternativt sprutmåla huset? Sprutmålning med de nya Wagnersprutorna är betydligt snabbare, man kommer åt överallt. Framförallt är det mycket roligare.

Har man genomfört alla förberedelserna ordentligt så är det, trots aningen slit, inte så avancerat att måla hus, men resultatet blir utmärkt!