Har du också bekymmer med lavar och angrepp på din fasad?

Häromdagen när det var dags att ta ut sommarmöblerna och få igång grillen samt allmänt börja med vårens samt sommarens uteaktiviteter, jag känner till att jag är sent ute, så såg jag abrupt att min framsida på huset har börjat få antydan till annorlunda typer av angrepp. Eftersom att jag har varit inte tillgänglig hela hösten, vintern samt våren med andra projekt än de som är relaterade till trädgården så har jag helt inte sett vad som har hänt. Jag började undersöka en aning närmare vad det verkligen var som satt på fasaden. Det visade sig vara en mix av mossa samt lavar och på enstaka punkter, där det var som fuktigast, hade det börjat mögla litet granna.

Jaja, jag tänkte direkt att detta inte kan vara bra för fasaden så jag började undersöka hurdan det verkligen ligger till. Det visade sig att lavar i sig är i stort sätt ofarligt för huset. Lavar brukar vanligt vara ett bra indikation på att luften inte förorenad, vilket gjorde mig glad. Det endaste problemet med lavar, kom jag fram till, är att det inte ser så värst angenäm ut, men eljest inga bekymmer.

Mossan i sig är inte heller så särskilt farligt, men man ska vara lite försiktigare med mossan då denna om den befinner sig på ett ställe med mycket bevaka, typ nära bas, källare eller annan area av betong med bristfällig dränering, så det omsider anföra till bekymmer med mögel. Det som men till en begynnelsen gjorde mig lite bortkommen var att jag läste att problem med mossa mestadels erhålla när luften är förorenad. Senare så förstod jag att det var en modifiering av sanningen utan att det framför att mossa trivs när pH-värdet ligger på under 5,5-6 och att detta kan orsakas på föroreningar, ingen stor, men ack så viktig skillnad för mig.

Mögel är men ett anfall som kan ställa till bekymmer. Det skänker källa till dålig lukt och kan i många fall ge källa till hälsoproblem för att inte dryfta om de skador som mögel kan orsaka på ett hur då det kan anföra till andra allvarligare bekymmer. För att bli av med mögel måste man göra en mögelsanering och man måste veta alla punkter där man har ett mögelangrepp.

Vad gjorde jag då?

Som hemmafixare så försöker jag alltid anordna alla bekymmer själv till en början innan jag kallar in proffsen. Jag hade nu kommit fram till att de problem jag hade var lavar, mossar och mögel. Jag känner till att det mest allvarliga problemet var mögel så jag tog det befästa före de osäkra och ringde till Anticimex. De kom efter tre dagar och två kilo kronor fattigare så hade de avlägsnat all antydning till mögel på huset. De sökte därjämte genom resten av huset med en mögelhund; bekymmer nummer ett var alltså fixat. Vidare så gick jag på mossan vilket var enkelt, jag skrapade dän mossan med en vanlig plastskrapa samt sedan jag köpte en aning klorin som jag blandade med vatten samt tvättade dän det sista som lämnade fasaden totalt ren. Vad innefattar lavarna så försvann det mesta när jag gick på med skrapan och klorinet så det lilla som blev kvar lämnade jag faktiskt kvar. Nu är grimas framsida igen i gott avsända och sommargrillningen kan börja!