Har du också bekymmer med lavar samt angrepp på din framsida?

Häromdagen när det var dags att ta ut sommarmöblerna och få igång kolgrillen och allmänt börja med vårens samt sommarens uteaktiviteter, jag känner till att jag är sent ute, så såg jag plötsligt att min fasad på huset har börjat få antydning till olika typer av angrepp. I och med att jag har varit upptagen hela hösten, vintern och våren med andra projekt än de som är relaterade till trädgården så har jag helt enkelt inte sett vad som har hänt. Jag började kolla en aning närmare vad det verkligen var som satt på fasaden. Det visade sig vara en blandning av mossa och lavar samt på några få punkter, där det var som fuktigast, hade det börjat mögla litet granna.

Jaja, jag tänkte direkt att detta inte kan vara bra för fasaden så jag började undersöka hur det verkligen ligger till. Det visade sig att lavar i sig är i stort sett ofarligt för huset. Lavar brukar vanligt vara ett bra tecken på att luften inte förorenad, vilket gjorde mig glad. Det endaste problemet med lavar, kom jag fram till, är att det inte tittar på så värst angenäm ut, men eljest inga bekymmer.

Mossan i sig är inte heller så särskilt farligt, men man ska vara lite försiktigare med mossan då denna om den är på ett ställe med mycket skugga, art nära bas, utrymme under hus eller annan yta av betong med dålig dränage, så det omsider leder till bekymmer med mögel. Det som men till en begynnelsen gjorde jag en aning bortkommen var att jag läste att problem med mossa mestadels uppstår när luften är förorenad. Senare så förstod jag att det var en jämkning av sanningen utan att det snarare att mossa trivs när pH-värdet ligger på under 5,5-6 och att detta kan orsakas på föroreningar, ingen enorm, men ack så angelägen skillnad för jag.

Mögel är men ett angrepp som kan ställa till problem. Det skänker upphov till dålig lukt och kan i många fall ge källa till hälsoproblem för att inte tala om de skador som mögel kan framkalla på ett hur då det kan leda till andra allvarligare bekymmer. För att bliva av med mögel måste man göra en mögelsanering samt man måste veta alla punkter där man har ett mögelangrepp.

Vad gjorde jag då?

Som hemmafixare så försöker jag alltid fixa alla bekymmer själv till en begynnelsen före jag kallar in proffsen. Jag hade nu kommit fram till att de bekymmer jag hade var lavar, mossar samt mögel. Jag känner till att det flest allvarliga problemet var mögel så jag tog det säkra före de osäkra och ringde till Anticimex. De kom efter tre dagar samt ett par kilo kronor fattigare så hade de avlägsnat all antydan till mögel på huset. De sökte därjämte genom resten av huset med en mögelhund; bekymmer nummer ett var således fixat. Vidare så gick jag på mossan vilket var enkelt, jag skrapade dän mossan med en vanlig plastskrapa och sedan jag köpte en aning klorin som jag blandade med vatten samt tvättade dän det sista som lämnade fasaden helt ren. Vad innefattar lavarna så försvann det mesta när jag gick på med skrapan samt klorinet så det lilla som blev kvar lämnade jag faktiskt kvar. Nu är min framsida igen i gott avsända samt sommargrillningen kan börja!