Hurdan göra för att få bort mossa från gräsmattan samt andra ställen

Ett av de flest jobbiga problemen för svenska husägare under sommarmånaderna samt semestern är hurdan man kan få dän mossa från sin i annat perfekta gräsmatta. Fler än en svordom har hört i semesteridyller över hur denna icke-gudomliga alster år efter år kommer tillbaka och förstör den eljest så välskötta gräsmattan. Samt hurdan kan det komma sig att gräset är så perfekt på golfbanan fastän de minsann bör ha samma bekymmer?

Men det är inte blott i gräsmattan som det växer mossa, också om man oftast inte tittar samt bryr sig om något övrigt ställe. Det är egentligen den mossa som växer i gräsmattan som innebära åtminstone bekymmer, alternativt åtminstone fara för ens bo. Det är de mossor samt ibland lavar som växer runt omkring samt som påväxt på huset samt direkt mot betong som minsann består ett reellt bekymmer. Dessa mossor brukar mestadels inte störa så mycket, men de drar till sig fukt, och väta och mögel kommer hand i hand. Mögel leder i många fall till värre bekymmer som kan alstra behov av att renovera.

För att få bort mossa i gräsmattan finns två enkla och inte allt för dyra knep. Tumregeln för mossa är att ju mindre gräset trivs ju bättre trivs mossan samt vice versa. Man bör på grund av detta i så stor utsträckning som genomförbart prova få gräset att må väl och växa. Rent kemiskt så beror mossväxt mestadels på att pH-värdet i jorden och gräsets direkta omgivning sjunker under den optimala pH-nivån 6.5 till 7.

Man kan använda sig av bland annat Mossa GTI alternativt Weibulls Mossa som säljs i stor utsträckning. Problemet med dessa medel är att de är ganska dyra samt i många fall så skadar de jorden i gräsmattan vilket i sin tur påverkar grundvattnet. Sedan finns det något som heter järnsulfat som inte är allt för kostsam avhängig på i vilket typ man handlar det. Man kan alltså anskaffa det som bekämpningsmedel samt det beskattas då högt, alternativt så kan man köpa det som svinfoder och det har då en mycket lägre beskattning. Resultatet är att svinfodret är nästan hälften så dyrt.

Järnsulfatet dödar väldigt snabbt mossan som svartnar inom loppet av några timmar från att ha lagt på det. Problemet med järnsulfat är att det ger upphov försurning av jorden vilket inte är särskilt miljövänligt oh hållbart i längden för en kry och vacker gräsmatta. Min personliga gunstling är men kalk. Kalk är enormt billigt att köpa då man kan få tag på det i storsäck som räcker väldigt lång tid. Man sprider det över hela gräsmattan samt detta kommer praktiskt sätt att förbättra pH-nivån i gräsmattan samt ge energi till gräset som på så sätt kommer att kunna preja undan mossan. Det bästa av allt är att kalk överhuvudtaget inte skadar miljön. När kalken når ned till grundvattnet så skänker det inte upphov till någon kontamination utan funkar framför som för att bekämpa försurning av vattnet.

Det finns en nackdel med kalk samt det är exakt att resultatet inte är direkt. Man måste ha tålamod och med plan gap sprida ut mer kalk, men i det långa loppet så är bägare det bästa sättet att få dän mossa.