Vad är mögel samt hurdant påverkar det mitt hus?


Klicka på bilden för mer info

Det första du antagligen tänker på när du hör ordet ’mögel’ är antagligen en lite för gammal ost, bröd eller antagligen någon matbit som sparats i kylskåpet för länge, sammanfattningsvis, något som ser samt kanske doftar äckligt. Detta är helt korrekt, samt den naturliga reaktionen är förmodligen att genast slänga ut dessa artiklar i soporna samt inte fundera på det så mycket mer.

Det finns också andra typer av mögel, bland annat en mängd av vackra franska ostar får sin smak från att de lämnar i särskilda miljöer där de under kontrollerade former får mögla tills rätt smak nås. Man använder oxå en, för oss människor, art av ofarligt mögel för att alstra öl samt vin.

Det finns till och med mögel som kan befria liv samt som för annat är en svensk uppfinning, nämligen penicillinet. Dessa typer av mögel oroar vi oss inte särskilt mycket över, då vi lätt kan avsyna de där samt hålla oss undan från dem.

Det finns dock ytterligare andra typer av mögel som inte är så trevliga samt som i kombination med till exempel mögel överkänslighet, kan ge upphov till dödlig tillstånd. Det som syftas på är den mögel som kan anträda expandera i våra hus, latent, långsamt men säkert, utan att vi märker något. Det vanligaste är fuktmögel, som uppstår när vi låter vatten eller väta ansamlas på en speciell prick under en längre tid samt små svampar som börjar växa långsam på ett undangömt ort och som först gör sin närvaro känd när det är för sent.

Många har antagligen sett denna art av mögel i gamla, övergivna hus som har stått stängda under en längre tid. Man kan se en sorts bruntoning i hustak och väggar som tycks har växts sig fram. Detta är med all borgen ett mögel- alternativt svampangrepp.

Mögel i hus är farligt, och det har bland annat bevisats igenom en granskning kallad för Värmlandsstudien som publicerats av Linda Hägersten Engman år 2006. I rapporten studeras 400 familjer, där 198 barn led av ett par annorlunda allergiska alternativt astmatiska symptom och 202 barn var helt friska. Det visade sig att det finns en tydlig samband mellan ohälsa samt bristfällig luft samt därjämte påvisades starka anknytning mellan allergier och astma samt mögelangrepp. Ju starkare mögelangrepp, ju värre var ohälsan.

Att sanera mögel är inte alltid det lättaste och inte heller det billigaste. Det är helt avhängig på hur lång tid angreppet har fortgått. Det kan vara väldigt ungt och således har det spridit sig samt saneringen är lätt samt inte allt för dyr. Tyvärr så märker man oftast inte bekymmer med mögel, och oxå om man egentligen känt lukten av mögel ett tag; det vanligaste exemplet är ett badrum som ständigt luktar som en gammal våt handduk som inte fått torka, och då kan problemet har spridit sig till många delar av huset.

Problem relaterade till mögelsanering brukar mestadels visa sig i anknytning för försäljning av hus, då både köpare samt säljare generellt gör en granska av huset för att uppdaga alternativt utesluta alla typer av bekymmer med huset i fråga. Detta kan leda till kraftiga värdeförändringar på hus samt det kan därför som husägare vara värt att göra regelbundna kontroller alternativt besiktningar för mögel oxå om man inte är på väg att avyttra sitt hus för att undvika otäcka överraskningar.