Vanliga bekymmer med svartmögel

Många husägare snackar om att de har bekymmer med svartmögel, men vad är i själva verket svartmögel? Svartmögel är egentligen ett samlingsnamn för många olika typer av mögel som alla har gemensam element att de är av mörkare nyans, därav namnet; svartmögel.

De flesta typer av mörk eller svart mögel avsöndrar bastant lukt och producerar stora mängder gift, eller toxiner. Dessa kan utgöra en allvarlig hälsofara för en familj att leva i. Svartmögel kan expandera både synligt samt dolt, det är på grund av detta lömskt då man utan säkerhet alltid vet om man har bekymmer med svartmögel. Det endaste sättet kan ofta bara vara att man känner mögellukt som indikerar att det finns problem med mögel.

Olika arter av svartmögel

Svartmögel är som sagt ett samlingsnamn för annorlunda typer av mögel. De vanligaste är de följande som dessutom kan ha en mycket negativ effekt på hälsan.

Alternaria är ett mörkgrönt till brunt mögel som kan ge källa till astma, allergen samt patogen.

Aspergillus är ett blågrönt till bäckmörkt mögel som har närmare 190 olika underarter. Det kan ge källa allergi, aspergillosis samt till samt med cancer.

Cladosporium är ett grågrön till brunsvart mögel. Detta är det vanligaste möglet i Sverige och känns åter då det mestadels drabbar väggar i form av små svarta prickar. Det kan ge upphov till astma och olika typer av infektioner i proteinbaserade vävnader som naglar samt hy.

Fusarium är ett gult till rödbrunt alternativt rödlila mögel som är vanligt i samband vattenskador på hus. De kan ge källa till allmänt olust hos folk.

Penicillum är ett blågrönt mögel som faktiskt inte bara är taskigt. Det finns ungefär 150 annorlunda arter, samt oxå om det kan ge upphov till allergier och astma så är det antagligen mest känt för att det används för att framställa penicillin samt annorlunda typer av ostar.

Stachybotrys är ett grön till svart mögel som man ofta kan hitta i badrum. Orsaken är att de lever på eller i närheten av material med högt innanmäte av cellulosa. Man ska vara väldigt aktsam med denna mögeltyp då den kan vara väldigt giftig. Den kan ge källa till lungblödningar, allmänna irritationer i både hud och luftvägar, näsblod, trötthet, allergier och det kan till och med förstöra kroppens egna immunförsvar.

Att göra mögelsanering av svartmögel är inte alltid de lättaste, inte alla typer av svartmögel svarar på intensiva behandlingar saneringsvätskor då dessa inte tar bort toxinerna som möglet producerar. Detta har som resultat att också om själva möglet ser ut att försvinna, i de fall det är synligt, så kommer det att ligga kvar latent samt toxinerna kommer fortsätta att förgifta närmiljön.

Det är i dessa fall mer rekommenderat av experter att använda sig av antingen, alternativt både samt, så kallade luftrenare som mögel- samt luftsanerar tack vare fotokatalysatorer, det vill säga, belysning.

Svartmögel brukar man normalt hitta i badrum, på vinden, i källaren samt på fasaden. I hus med krypgrund kan svartmögel oxå må väl bra. Oxå om det inte kan verka så seriöst, så kan ett svartmögelsangrepp på en framsida, om den inte tas hand om i tid, anföra till att man måste genomgöra en djupgående fasadrenovering.

Den bästa och flest hälsosamma lösningen på ett problem med svartmögel är att så snart som möjligt kontakta en kunnig firma som kan genomföra en full sanering. Oxå om det kostar ett par tusen är det mestadels billigare än av att blunder bomma lite svartmögel och måste renovera delar av sitt hus.