Att renovera hus

Att renovera hus är för många en dröm. Det är dock inte varje gång det blir som man har tänkt sig, och emellanåt är anledningen till varför man renoverar inte den man kunde önska. Fukt och mögel kan till exempel ställa till med enorma besvär som till sist kräver att man renoverar hela huset för att bli av med det och kan bo i huset själv, då det har gått så långt att det inte enbart är tillräckligt med sanering.

Ett grundläggande råd när man funderar på att renovera sitt hus är att sätta sig ner och fundera över hur omfattande renoveringen ska vara. Det kan ju röra sig från allt mellan att tapetsera alternativt måla om till att riva upp hela huset och praktiskt taget ersätta hela inredningen.

Hur mycket tid, kraft samt pengar är man beredd att lägga ner? Ifall man inte känner att man klarar av det man ska göra eller har tillräckligt med tid är det bättre att anlita en hantverkare än att kämpa sig blodig på något som eventuellt ändå inte blir bra. Det är bra att fundera på, speciellt i dagens samhälle där hemmafixaren har nått en form av guldålder.

Det finns otroliga mängder saker som säljs av ett allt ökande antal återförsäljare för byggmaterial. Program på tv som visar hur mycket man kan uträtta själv går omlott varandra. Det är då och då klokt att ta ett steg tillbaka och fråga sig själv vad man behöver, om det är vettigt att uträtta det själv och om det verkligen är vad man vill ha?

Vid varje renovering krävs verktyg, frånsett allt material man ska nyttja. Ifall man vill så finns det mesta hos olika företag, men man bör fråga sig innan man spenderar åtskilliga tusen kronor på saker som man möjligtvis enbart behöver till en detalj och som man senare inte kommer att ha någon användning av. Flera firmor hyr ut maskiner, så som sågar och golvslipar, vilket kan vara en god idé att undersöka.

När man bygger om och renoverar är det viktigt att man inte låter material ligga kvar på byggarbetsplatsen med tanke på att det är en tillväxtzon för mögel och annan mikrobiell påväxt. Ifall man renoverar på grund av just mögel eller fuktskador så är det enormt viktigt att man ser över ventilationen eftersom det annars är hög risk för att möglet kommer tillbaka.

Ifall mögelangreppet är så omfattande att man inte kan uppehålla sig i huset förrän det har ordnats så kan man ansöka om att erhålla bidrag. Mögelsanering med hjälp av renovering och på så vis byta allt det angripna materialet är det absolut ultimata sättet att bli av med inte enbart mögelsvamparna utan också deras sporer och mykotoxiner, vilka annars kan finnas kvar efter en sanering och fortsätta orsaka symptom.

När man renoverar själv är det bra att ha gott om tid och att se det som ett fritidsintresse snarare än ett måste. Då kan man ta det lugnt i valet av material och finna till exempel ett perfekt kakel till badrummet eller exakt rätt beslag till köksluckorna. Det är då bra att tänka på att inte börja riva i allting utan arbeta successivt – på så vis kan man leva och bo i huset på samma gång som man renoverar.

Det finns en massa saker att tänka på då man talar om att renovera hus, men framförallt bör man tänka på att det ska vara något som är roligt och som man vill utföra – då blir resultatet garanterat mycket bättre! Glöm inte att skydda slutresultatet med Tvärstopp
.